Veniu a caçar el Sol

Dv.
08
Juny

Arribem al CosmoCaixa quan encara queden 15 minuts perquè comenci l’activitat. És diumenge i la primera sorpresa és trobar-nos amb tantes famílies unides per la necessitat d’aprendre divertint-se. Aquest museu amaga tantes coses curioses! El CosmoCaixa és el nostre museu de capçalera, però avui hi fem cap perquè el Marius està fent el projecte de classe sobre la sostenibilitat, així que ens sembla que la proposta d’”educar en la sostenibilitat”és perfecte per un diumenge a la una del migdia (ideal per a fer temps abans d’anar a dinar).

“Caçadors d’energia solar”:

La Marta és la noia que ens fa l’explicació, ens rep a la planta -1 i ens segella les entrades. Tots junts sortim a l’exterior i aprofitem els porxos de l’edifici per a rebre les explicacions amb impaciència.

En un carro, tot d’aparells i coses diverses que intueixes que utilitzarem però no saps quan. La impaciència es tradueix en atenció. La primera explicació de la Marta és sobre aquest programa d’educació en la sostenibilitat que ha posat en marxa el CosmoCaixa i que ha ocasionat diversos canvis ben visibles a la part exterior del museu. Aquestes activitats estan pensades per aprendre com aprofitar l’energia de la natura sense fer-la malbé. Primer, un mur vertical per parlar de la capacitat aïllant de les plantes. El que veiem encara està incipient, però ja ara es fa fàcil d’imaginar que serà un gran punt de visita en el futur pròxim (només cal esperar que la natura faci el seu curs). Un hort urbà, que permet pensar en la capacitat que tenim els qui vivim a la ciutat de tenir cura de la nostra alimentació des de la llavor. I finalment 3 grans flors metàl·liques decoren l’espai exterior. Tot molt ben integrat de manera que la sostenibilitat també la podem apreciar en el paisatge.

Aquestes plantes s’anomenen GIRA-SOLS SOLARS, per tant, la pregunta és clara: imagineu per què aquest nom? Evident. Es diuen gira-sols perquè imiten el moviment que fa la planta per obtenir la màxima energia procedent del sol. Així que aquestes giren per captar al màxim l’energia solar. Un pare fa un resum de l’explicació que a tots ens sembla molt divertida i entenedora: “Si els gira-sols giren per fabricar pipes, aquests gira-sols solars giren per fabricar energia”.

La Marta introdueix un nou concepte que molt té a veure amb l’energia solar, la radiació. Al cap i a la fi, aquest és el nom de l’energia que procedeix del sol. Aquesta és pot mesurar a través d’un piranòmetre i ens donarà els resultats en watts/m2. Aquí els nens també han gaudit, com a través d’una petita màquina, es podia mesurar la quantitat de radiació obtinguda. D’aquesta manera podíem saber si amb la llum d’aquell moment seríem capaços de poder fer funcionar una simple bombeta o fins i tot una màquina d’escalfar llet.

Després de fer un experiment que ha deixat els petits bocabadats provinent dels mites i llegendes de l’antiga Grècia, hem entès com funciona l’acumulació d’energia i com s’aconsegueix que aquesta esdevingui elèctrica. Provar el raig mortal d’Arquímedes ens ha semblat extraordinari.

Dos equips, dos àtoms, amb els seus nuclis i els seus electrons girant sense parar (paper que han fet a la perfecció els petits). Un sol amb una missió, llençar fotons per a separar els electrons fotoelèctrics, que seran els que, al cap i a la fi, podrem conduir fins l’acumulador o bateria. Un joc que ens ha fet entendre de forma pràctica i divertida com funciona això d’aprofitar l’energia solar.

Finalment hem vist la joia de la corona. Aquests gira-sols fets de plaques solars mòbils que imitant, com el seu nom indica, el moviment de la planta fan més efectiva la seva missió recollir l’energia provinent del sol. Unes plaques fetes de silici, el millor dels conductors, que es netegen amb un sistema de plegat únic, ja que cada placa -pètal- es plega sobre l’altre i porta incorporat un petit raspall que ajuda a mantenir el silici en perfecte estat.

Vam quedar sorpresos quan ens va dir que amb aquests grans caçadors d’energia de moment es pot acumular tota l’energia que necessita la botiga en un any, cosa que no està gens malament.

 

Tot i que encara hi ha molt de camp per recórrer, l’energia fotovoltaica és una energia ideal per un país que té moltes hores de sol.  La Marta ens va apuntar que gaudeix de bones perspectives de futur pel que fa a la seva utilització i que només cal aconseguir que no sigui tan cara.

En definitiva, la visita és espectacular i això que en un primer moment anar a veure un gira-sol que permet acumular l’energia solar ens semblava interessant, però teníem dubtes que fos ideal pels nostres fills de 6 i 8 anys. Res més lluny de la realitat. L’experiència va ser molt enriquidora, els nens s’ho van passar bé i jo he pogut aprendre i posar al dia els meus coneixements sobre l’energia, que no és poc.

 

Avís legal / condicions d'ús