UN PROPÒSIT PEL NOU CURS: VOLUNTARIAT AMBIENTAL
13
Set.

El mes de setembre és el mes dels bons propòsits, probablement perquè tenim interioritzat el nou curs després de tants anys d’estudi. Més enllà de les classes d’idiomes, les dietes i els canvis de vida saludables, volem posar sobre la taula una proposta que va més enllà de la nostra persona: el voluntariat ambiental.
Pensades tant per a particulars com per a escolars o empreses aquestes activitats de voluntariat estan destinades a la preservació del medi ambient. N’hi ha per a tots els gustos; des de netejar un tram de riu fins a participar en el control d’espècies exòtiques o en el recompte de plantes per valorar-ne l’evolució.
Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals – CREAF
El CREAF és un centre públic de recerca dedicat a l’ecologia terrestre, l’anàlisi territorial i el canvi global que té com a objectiu la producció i difusió del coneixement. En aquest sentit, el CREAF porta a terme un seguit d’accions de participació ciutadana amb la voluntat que el foment del coneixement ajudi a la seva preservació. Si vols formar part del nou Observatori Metropolità de Papallones, per exemple, només heu de fer clic en el següent enllaç.
Associació Habitats
Gràcies als seus projectes de participació ciutadana, aquesta associació pretén activar a la societat en la conservació i millora dels rius. Fomenta l’apropament de les persones al medi i conèixer les característiques dels diferents ecosistemes fluvials. Els seus principals pilars són l’educació, el voluntariat i la participació, d’on sorgeix la premissa de l’Entitat: conèixer, compartir i conservar. Podeu consultar les properes activitats a través d’aquest enllaç.
Espigoladors
És una organització sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari alhora que empodera a persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible. Aquest programa de voluntariat obert a la ciutadania organitza jornades d’espigoladors on es cullen els excedents de fruita i verdura que aniran a parar a entitats socials de la comarca. Podeu unir-vos al lema #jonollenço i fer d’espigoladors a través d’aquest enllaç.
Observadors del mar
Aquesta plataforma web, coordinada des de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC), compta amb la participació d’experts de diferents centres de recerca nacionals i internacionals que validen i comenten les observacions rebudes. Té com a objectiu crear nou coneixement de forma conjunta entre científics i ciutadans a través de les observacions i experiències dels ciutadans sobre fenòmens que ocorren en el mar. Si voleu unir-vos a la xarxa de voluntaris només us heu de registrar a través del seu web.
Fridays for future
Deixem pel final que vincular-se a un projecte ambiental també pot ser un tema de protesta. “Fridays for future” és un moviment juvenil que va iniciar una activista de 15 anys de Suècia, Greta Thunberg, en protesta per la manca d’acció en relació a la crisi climática. S’ha expandit per tot el món a través de les xarxes socials i fa una crida a tots els joves a manifestar-se, normalment els divendres, perquè els governs s’impliquin més i acompleixin els Acords de París. En aquest enllaç podreu consultar totes les activitats i com sumar-se a la causa.