TOP 5 DE LES APP DE CIÈNCIA CIUTADANA
24
Jul.
El document Green Paper on Citizen Science: Citizen Science for Europe[3] defineix la ciència ciutadana com “el compromís del públic general en activitats d’investigació científica, quan els ciutadans contribueixen activament a la ciència amb el seu esforç intel·lectual o donant suport al coneixement amb les seves eines o recursos”.
Cada vegada més persones dediquen part del seu temps lliure a participar d’aquestes propostes que són una bona manera de conèixer la ciència que ens envolta i aportar el nostre granet de sorra en activitats d’interès públic i social.
Aquí us fem una selecció de les millors aplicacions mòbils creades amb aquesta finalitat i amb la intenció que, ara que arriba l’estiu, més persones desconnectin de la seva quotidianitat i gaudeixin de fer recerca en família.
Aquesta aplicació creada per ICM-CSIC proporciona una informació diària i a temps real sobre la presència de les meduses a les costes catalanes. A més a més, en aquesta aplicació trobareu informació diària, actualitzada i validada pels experts de l’Institut de Ciències del Mar sobre l’estat de les costes catalanes pel que fa a les meduses.
Aquesta app completa la seva proposta amb una àmplia informació de cada tipus de medusa, el nivell de perillositat i el tractament bàsic en cas de picada.
Està disponible en el sistema IOS i Android.
Si sou dels qui trieu el espais fluvials per descansar, aquesta app pot aportar un plus a les vostres vacances.
RiuNet és una eina educativa interactiva que guia a qualsevol ciutadà en la diagnosi de l’estat hidrològic i ecològic d’un riu. Al mateix temps, és un projecte de ciència ciutadana ja que proporciona dades científiques als investigadors del Grup de Recerca Freshwater Ecology, Hydrology and Management (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona. La intenció, més enllà d’extreure dades per a l’estudi i la preservació de l’ecosistema fluvial, és augmentar la consciència de preservació del medi ambient.
Aquesta app està disponible en el sistema IOS i Android.
Si els mosquits afecten a tothom, per què no fer servir aquest TOTHOM en benefici de la ciència? Doncs això és el que ens proposa Mosquito Alert, un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre i gestionat per diversos centres de recerca pública.
A través d’aquesta app qualsevol de nosaltres pot identificar i notificar un possible focus de mosquit tigre, tot identificant els seus llocs de cria a la via pública enviant una fotografia, que també recull la posició GPS de la troballa.
Gràcies a totes aquestes dades es complementa el treball científic i permet que els gestors de salut pública utilitzin aquesta informació per seguir i controlar l’expansió d’aquests mosquits als barris i a les ciutats.
Aquesta app està disponible en el sistema IOS i Android.
Aquest projecte de ciència ciutadana pretén que a través de l’observació dels líquens de la nostra ciutat puguem conèixer el grau de contaminació al qual estem exposats, o el que és el mateix, pretén descobrir la relació entre la diversitat de líquens que trobem als arbres, (de moment, a Barcelona i a Madrid) i relacionar-ho amb la qualitat de l’aire.
Els líquens són molt bons bioindicadors perquè són sensibles als canvis ambientals en general i als nivells de contaminació atmosfèrica en particular.
Mostrejar líquens per a LiquenCity és senzill. Només has de buscar líquens epífits, als arbres de la teva ciutat, fer-los una foto i penjar-les a Natusfera a través de la seva pàgina web o app mòbil.
Aquesta app (s’anomena Natusfera) està disponible en el sistema IOS i Android.
Planttes és un projecte de ciència ciutadana que pretén informar sobre la presència de plantes al·lergògenes a l’entorn i el nivell de risc d’al·lèrgia en funció del seu estat.
L’objectiu és ajudar a comprendre millor la relació entre el medi ambient i les malalties al·lèrgiques, contribuint a millorar la qualitat de vida de les persones que les pateixen.
Gràcies a la col·laboració ciutadana, es crea un mapa de l’estat fenològic (presència de flor tancada, de flor oberta o de fruit). Per tant, mostra en quina fase d’emissió de pol·len es troben i si pot estar causant al·lèrgia a les persones sensibles.
Aquesta app només està disponible en el sistema Android.