Tarraco, un assentament militar romà que es convertí en una gran capital de l’imperi

Dc.
24
Març

L’any 218 a.C en el marc de la Segona Guerra Púnica, els germans Gneu i Publi Escipió van desembarcar a les terres de l’actual Tarragona amb el seu exercit. Aquell assentament va ser l’orígen del principal enclavament romà de la península. El conjunt arqueològic i monumental de la ciutat romana de Tárraco va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000.

La Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco, capital de la Hispània Citerior, fou una de les ciutats més importants de l’imperi romà. La ciutat de Tarragona i els seus voltants encara conserven el testimoni de l’esplendor de la ciutat romana i son múltiples les propostes turístiques per conèixer el seu patrimoni arqueològic.

El títol de Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco fou concedit per l’emperador August l’any 25 a.C. L’apel·latiu Iulia és característic de les colònies fundades per Juli César; Urbs apareix en nombroses ciutats de l’imperi , mentre que el Triumphalis fa referència a les victòries militars que li són atribuïdes a Cèsar August a Hispània i que foren considerades un “triomf” pel Senta de Roma.

Visites guiades, visites a través d’una app o simplement seguint els itineraris que proposa la ciutat perquè començant per les muralles i acabant per l’amfiteatre o el circ romà, la petjada de la romanització a la ciutat és més que evident arreu.

Dins de la urbs hi destaquem:

L’Amfiteatre Romà de Tarragona és un dels monuments més importants i millor conservats de tota la ciutat romana de Tarraco i un dels que rep més visitants. Situat al Parc del Miracle, al costat del mar, trobem aquest edifici amb forma ovalada datat al segle II. Tenia capacitat per uns 14.000 espectadors i la seva funció bàsica era entretenir els ciutadans de Tarraco amb lluites de gladiadors amb feres i també servia com a emplaçament per donar justícia als condemnats a mort.

En el mateix amfiteatre, trobem restes d’una primitiva basílica paleocristiana del segle VI, dedicada al culte dels màrtirs. La seva conservació és excepcional i impressiona poder passejar per les galeries on esperaven els gladiadors abans de sortir a les arenes.

Situat entre la Plaça del Rei i la Rambla Vella hi trobem el Gran Circ Romà de Tarraco, tenia una capacitat per a 30.000 espectadors i en ell es feien carreres de carros i cavalls. Annex a aquest trobem el Pretòri, una torre de l’època romana que comunicava la ciutat baixa amb el Fòrum provincial. Tots dos es poden visitar amb l’entrada del museu d’història de Tarragona .

Les muralles de Tarragona s’han convertit en un símbol de la ciutat. Actualment, es conserva més d’un quilòmetre de muralla, i és entre l’antiga muralla i la falsa braga construïda a l’edat mitjana on els turistes poden visitar aquesta impressionant obra arquitectònica. Poder passejar per sobre de les muralles permet fer-se una idea de la imponent ciutat romana de fa quasi 2000 anys.

Qualsevol de les seus del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona són de visita indiscutible si volem conèixer més a fons la importància de la ciutat de Tarraco i totes les troballes relacionades amb aquella època.

 

Fora de l’urbs:

En l’imperi romà no hi havia urbe sense ager , espai extra muralla, situat al camp i que servia per a abastir als ciutadans d’aliments i aigua. L’Ager Tarraconensis ha deixat petjada arqueològica en diferents municipis a prop de la ciutat com Cambrils, Salou, Reus i Constantí. En el camp de Tarragona, s’hi han trobat més de 48 vil·les romanes, grans propietats de ciutadans importants de Tarraco, que són testimoni de l’intensa activitat d’aquesta ciutat on hi van arribar a viure 40.000 persones.

És interessant visitar la cantera del Mèdol, d’on s’extreia tota la pedra de la ciutat, el pont del Ferreres o del Diable, una imponent obra d’enginyeria que abastia la ciutat d’aigua procedent del riu Francolí, la Torre dels Escipions, un monument funerari situat al costat de la Via Augusta, i la Vil·la dels Munts, construïda a principis del s. II d.C., la residència d’un alt càrrec de l’administració de Tarraco freqüentada per les elits de la ciutat romana, o l’Arc de Berá, símbol arquitectònic per homenatjar a l’emperador August, situat a la població que porta el seu nom.

La visita a la Tárraco romana es apte per a tots els públics i la seva durada dependrà de les diferents visites o itineraris que es vulguin fer. Es recomana portar roba i calçat còmode i en els mesos d’estiu, barret i aigua.

 

Contacte

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Adreça: Moll de la Costa, 43004 Port de, Tarragona
Informació i reserves:  977 25 15 15 | mnat@gencat.cat

https://www.mnat.cat/

Avís legal / condicions d'ús