SUPERLLUNA DE SANG BLAVA

Dv.
19
Gen.

El proper 31 de gener coincidiran tres fenòmens astronòmics, cosa que no succeïa des de 1866. D’una banda, la lluna del 31 de gener serà la segona lluna plena del mes, fet que es coneix com a lluna blava (blue moon). De l’altra, aquesta segona lluna plena o lluna nova coincideix en l’època de l’any que la lluna es troba a no més d’un 10% del seu punt més proper a la Terra en el recorregut de la seva òrbita (el perigeu), fenomen conegut popularment com a “superlluna”. Si a aquesta fita li afegim un eclipsi lunar, la cosa és tan extraordinària que fa més de 150 anys que no es veia.

Aquest eclipsi total de lluna, que tenyirà de vermell o ataronjat el disc del satèl·lit, ha estat batejat com a supereclipsi de sang blava i només serà visible des l’oest d’Amèrica, passant pel Pacífic, fins a l’est d’Àsia.

Des de Catalunya no podrem observar aquest eclipsi, ja que es produirà al migdia i la lluna es trobarà per sota de l’horitzó, però segur que el món global ens permetrà gaudir del fenomen. Nosaltres ens conformarem amb la superlluna blava, que no és poca cosa.

Avís legal / condicions d'ús