Ruta Joan Oró. L’origen de la vida
10
Jul.
La Diputació de Lleida ha presentat avui la “Ruta Joan Oró: l’origen de la vida”, creada, amb el seu suport, per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). Es tracta d’un itinerari obert, disponible al portal Surt de recerca per Catalunya, que mostra els orígens de la vida al nostre planeta mitjançant un recorregut per 7 punts de ruta a terres lleidatanes. Alhora, la ruta homenatja el bioquímic Joan Oró i Florensa, referent científic internacional en l’estudi de l’origen de la vida, i s’emmarca dins de les commemoracions enguany del centenari del seu naixement.
Quan el turisme i la ciència es donen la mà, els resultats poden ser espectaculars i força atractius per al púbic familiar, tot obrint un complement de contingut científic al turisme convencional d’alt valor afegit. Això planteja la “Ruta Joan Oró: l’origen de la vida”, un viatge de més de 500 milions d’anys per conèixer com es va generar la vida a la Terra, des del seu sorgiment fins avui, viscut íntegrament des de les terres de Lleida. Alhora, el recorregut, explicat punt per punt de forma compressible i divulgativa, és una excusa per difondre la figura d’Oró, descobridor de la síntesi de l’adenina, maó fonamental de l’ADN i del metabolisme cel·lular, en les condicions que regnaven en la Terra primitiva.
El contingut de la ruta ens trasllada a localitzacions singulars i variades, com ara el Parc Astronòmic del Montsec (Àger, a cavall de La Noguera i el Pallars Jussà); el Pirineu Geological Open Museum (Tremp, Pallars Jussà); l’estany de Montcortès (Baix Pallars); el Centre d’Interpretació del Montsec (Vilanova de Meià, la Noguera); el Mirador del Cretaci (Alt Urgell); els museus Dinosfera (Coll de Nargó, Alt Urgell) i de la Conca Dellà (Isona, Pallars Jussà); i el conjunt rupestre de la Roca dels Moros (El Cogul, les Garrigues). En total, 7 punts de ruta per a completar emprant entre 2 i 3 dies de viatge.
Admirar i sentir el tacte de roques de més de 400.000 anys; fer observacions astronòmiques nocturnes; conèixer la biodiversitat d’estanys de llegenda; veure fòssils d’aranyes, insectes, peixos i fulles de fa 130 milions d’anys; o recórrer nius de dinosaures mentre es descobreix l’origen geològic dels Pirineus… un cúmul de sensacions que la ruta, per plantejament, presenta per fomentar la curiositat, permetent alhora recollir continguts i coneixements científics i sostenibles a cada pas, que s’adquireixen vivencialment en forma d’experiència.
El seu flexible disseny dona la llibertat d’escollir per on començar d’entre els diferents punts, geolocalitzats en un mapa. Cadascun d’aquests punts es desenvolupa a continuació amb una cita prèvia de Joan Oró i continguts escrits més extensos, així com amb un resum final de dades pràctiques. Tots els punts de ruta disposen d’una àmplia cobertura fotogràfica i la ruta compta amb un vídeo resum promocional inicial. La “Ruta Joan Oró: l’origen de la vida” s’ha concebut principalment per fer-la en família, però també pot interessar a d’altres públics.