RESERVA NATURAL DE SEBES

Dv.
19
Març

Situada en un entorn on la indústria ha tingut un paper protagonista, s’hi troba un dels paratges més singulars i bells del curs de l’Ebre, la reserva natural de Sebes i el meandre de Flix. De fet, el nom de Flix podria provenir del llatí Flexus, fent referència a la corba que el riu Ebre fa tot envoltant la vila.

Són 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials o braços de rius que s’han recuperat gràcies a una gestió participada del Departament de Medi Ambient amb el Grup de Natura Freixe que ofereix activitats per als visitants que vulguin conèixer a fons aquest indret.

La reserva de Sebes és important per la gran diversitat d’habitats que acull, tant de fauna, com de flora i vegetació, i representa un punt important de conservació de la biodiversitat a Catalunya. En aquests quasi 30 anys d’actuacions de conservació, s’hi han anat incorporant diverses infraestructures que fan la visita més amena i més accessible per a tot tipus de públic. Caminar per la passera del canyissar, per exemple, és una experiència que permet copsar la importància i l’exuberància de la vegetació de la ribera, que és refugi d’aus i petits mamífers de gran interès i, en el cas de Sebes, fins i tot d’espècies endèmiques.

Els boscos de ribera de la reserva de Sebes, caducifolis que creixen a banda i banda dels cursos fluvials, es conserven pràcticament intactes. Hi predominen els àlbers, els salzes i els xops. A la llacuna es poden observar una gran diversitat d’ocells, entre els quals destaquen el blauet, la cigonya, l’àguila marcenca, l’agró roig o el martinet blanc. La reserva és un punt de pas d’aus migratòries i també d’hivernada per a diverses espècies. Els peixos són el grup més amenaçat d’animals per la massiva introducció d’espècies exòtiques com ara les carpes o els silurs, encara i així, conserva espècies autòctones com ara la raboseta d’aigua, el barb de l’Ebre, la baga i l’anguila.

Si el que espereu veure-hi són mamífers, a la reserva destaquen les llúdrigues, les guineus, els teixons, les fagines i les genetes, en la categoria de carnívors; els senglars i els cabirols, com a ungulats; i micromamífers com ara els ratolins, els talps i les musaranyes. L’hàbitat humit també és ideal per a l’observació d’amfibis i rèptils com ara les tortugues de rierol, el llangardaix ocel·lat, la sargantana de cua-roja, la serp d’aigua, la de ferradura, els gripaus i les granotes.

Si sou entusiastes dels avistaments d’aus, aquí teniu un document amb totes les espècies que s’hi poden veure en diferents èpoques de l’any. ENLLAÇ

Amb aquesta es pot coneixer també com, amb la introducció d’herbívors adaptats com ara els cavalls de la Camarga, s’aconsegueix obrir espais entre els canyissars i es faciliten zones d’alimentació per a algunes espècies d’aus com la cigonya. La gestió d’aquest paratge natural és ampliar i conservar l’ecosistema i la seva biodiversitat. Per això s’organitzen diverses activitats de voluntariat ambiental al llarg de l’any i visites guiades per a grups i per a famílies amb la ferma voluntat de transferir coneixement sobre el territori i la importància de la seva preservació.

Per descobrir la Reserva es pot seguir l’itinerari que surt de l’embassament de Flix i que arriba fins al meandre de Riba-roja, passant per la verneda i diversos miradors. És un itinerari d’uns 6,75 km que es fa amb, aproximadament, una hora. Es pot fer tant amb bicicleta com caminant, pràcticament no té desnivell.

Tot i així, a més a més de l’itinerari principal, des del Mas Director s’ofereixen diverses rutes que accedeixen a llocs més elevats des d’on gaudir de la fluctuació de l’Ebre pel seu pas per Flix.

Contacte:

Reserva Natural de Sebes
Adreça: Centre d’Interpretació Mas del Director. Camí de Sebes, s/n. 43750 Flix, Tarragona
Informació i reserves: 977 26 51 12 | info@freixe.cat
 http://www.sebes.cat/

Avís legal / condicions d'ús