RESERVA NATURAL DE SEBES
19
Març

Situada en un entorn on la indústria ha tingut un paper protagonista, s’hi troba un dels paratges més singulars i bells del curs de l’Ebre, la reserva natural de Sebes i el meandre de Flix. De fet, el nom de Flix podria provenir del llatí Flexus, fent referència a la corba que el riu Ebre fa tot envoltant la vila.
Són 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials o braços de rius que s’han recuperat gràcies a una gestió participada del Departament de Medi Ambient amb el Grup de Natura Freixe que ofereix activitats per als visitants que vulguin conèixer a fons aquest indret.
La reserva de Sebes és important per la gran diversitat d’habitats que acull, tant de fauna, com de flora i vegetació, i representa un punt important de conservació de la biodiversitat a Catalunya. En aquests quasi 30 anys d’actuacions de conservació, s’hi han anat incorporant diverses infraestructures que fan la visita més amena i més accessible per a tot tipus de públic. Caminar per la passera del canyissar, per exemple, és una experiència que permet copsar la importància i l’exuberància de la vegetació de la ribera, que és refugi d’aus i petits mamífers de gran interès i, en el cas de Sebes, fins i tot d’espècies endèmiques.
Els boscos de ribera de la reserva de Sebes, caducifolis que creixen a banda i banda dels cursos fluvials, es conserven pràcticament intactes. Hi predominen els àlbers, els salzes i els xops. A la llacuna es poden observar una gran diversitat d’ocells, entre els quals destaquen el blauet, la cigonya, l’àguila marcenca, l’agró roig o el martinet blanc. La reserva és un punt de pas d’aus migratòries i també d’hivernada per a diverses espècies. Els peixos són el grup més amenaçat d’animals per la massiva introducció d’espècies exòtiques com ara les carpes o els silurs, encara i així, conserva espècies autòctones com ara la raboseta d’aigua, el barb de l’Ebre, la baga i l’anguila.
Si el que espereu veure-hi són mamífers, a la reserva destaquen les llúdrigues, les guineus, els teixons, les fagines i les genetes, en la categoria de carnívors; els senglars i els cabirols, com a ungulats; i micromamífers com ara els ratolins, els talps i les musaranyes. L’hàbitat humit també és ideal per a l’observació d’amfibis i rèptils com ara les tortugues de rierol, el llangardaix ocel·lat, la sargantana de cua-roja, la serp d’aigua, la de ferradura, els gripaus i les granotes.
Amb aquesta es pot coneixer també com, amb la introducció d’herbívors adaptats com ara els cavalls de la Camarga, s’aconsegueix obrir espais entre els canyissars i es faciliten zones d’alimentació per a algunes espècies d’aus com la cigonya. La gestió d’aquest paratge natural és ampliar i conservar l’ecosistema i la seva biodiversitat. Per això s’organitzen diverses activitats de voluntariat ambiental al llarg de l’any i visites guiades per a grups i per a famílies amb la ferma voluntat de transferir coneixement sobre el territori i la importància de la seva preservació.
Per descobrir la Reserva es pot seguir l’itinerari que surt de l’embassament de Flix i que arriba fins al meandre de Riba-roja, passant per la verneda i diversos miradors. És un itinerari d’uns 6,75 km que es fa amb, aproximadament, una hora. Es pot fer tant amb bicicleta com caminant, pràcticament no té desnivell.
Tot i així, a més a més de l’itinerari principal, des del Mas Director s’ofereixen diverses rutes que accedeixen a llocs més elevats des d’on gaudir de la fluctuació de l’Ebre pel seu pas per Flix.
Contacte:
Reserva Natural de Sebes
Adreça: Centre d’Interpretació Mas del Director. Camí de Sebes, s/n. 43750 Flix, Tarragona
Informació i reserves: 977 26 51 12 | info@freixe.cat
http://www.sebes.cat/