OLEOTURISME AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’OLI DE VANDELLÒS

Dc.
28
Abr.

El Centre d’Interpretació de l’Oli,situat a Vandellòs, comarca del Baix Camp, permet conèixer tot el procés d’elaboració de l’oli, des de la recollida de les olives fins al seu consum.

Situat a l’antic molí, construït el 1930, a la carretera comarcal C-44 de l’Hospitalet a Móra d’Ebre, aquest espai rehabilitat ens descobreix el món de l’oli a través de plafons audiovisuals, figures de resina hiperrealistes, audioguies amb veu i expressions d’antany i específiques del moliner i, fins i tot, la maquinària original en funcionament. És un espai viu on els veritables protagonistes són els pagesos de Vandellòs. Al final de la visita, una pel·lícula rodada al mateix molí, i protagonitzada per l’últim moliner i d’altres treballadors que van ser-hi fins els anys setanta, fa reviure una activitat que forma part de la cultura i de la identitat mediterrània. La visita acaba amb un tast d’oli de la Vall de Llors (Vall de Llorers).

Les oliveres formen part des de fa mil·lennis del paisatge català i han impregnat intensament la cultura d’aquestes terres. L’olivera és el conreu llenyós que ocupa més superfície a Catalunya, amb una extensió aproximada de 110.000 ha, i se centra principalment a les províncies de Lleida i Tarragona.

FOTO: culturaalabast

Actualment, a Catalunya, hi ha quatre Denominacions d’Origen Protegides reconegudes: DOP Garrigues, DOP Terra Alta, DOP Baix Ebre i DOP Siurana. Aquesta última ocupa els termes municipals de les comarques del Priorat, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, l’Alt i Baix Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà. Les varietats cultivades són l’Arbequina (que ha d’estar present en l’oli en un 90%), la Rojal i la Morruda. L’oli verge extra que s’elabora en aquesta zona prové de les varietats arbequina i reguer o morruda.

© Hans Hillewaert


Varietat Arbequina

Originària del municipi d’Arbeca (Les Garrigues). És la varietat més estesa a Catalunya. Constitueix la base de les DOP Siurana a Tarragona i Garrigues a Lleida. És una varietat molt productiva, de precoç entrada en producció i poc alternant. És

rústica, resistent a glaçades i adaptable a diferents condiciones de clima i sòl, encara que les característiques de l’oli varien significament segons el lloc de conreu.

És un oli verge d’afruitat mitjà, on destaca l’atribut dolç, encara que també es percep notes molt lleugeres de picant i amarg, que denoten la presència de polifenols. Presenta aromes secundàries que recorden l’herba recent tallada, l’ametlla verda, així com algunes notes de fruites madures. Molt adequat per a mercats de Nadal i ben valorat per cuiners que busquen olis “poc dominants”. Es tracta d’un oli àmpliament utilitzat en cupatges, on no interfereix el perfil cromàtic i aporta suavitat en boca.

Varietat reguer o morruda

Es cultiva a les comarques del Baix Ebre i Montsià i a Castelló. És originària de la localitat d’Els Reguers (Tortosa). Es tracta d’una varietat productiva, alternant i de lenta entrada en producció. Presenta una maduració molt tardana als anys de càrrega. És poc rústica, poc resistent a la sequera i sensible al fred. És moderadament resistent a l’ull de gall. L’atac de la mosca sol endarrerir-se, però la seva progressió pot ser molt ràpida.

Es tracta d’un oli verge de tipus afruitat verd, amb una certa complexitat aromàtica, amb connotacions secundàries d’herba i tocs de carxofa o verdures. En boca és picant (sense ser desagradable), alhora que amarg i astringent, fet que pot tapar la dolçor i potenciar una certa sensació de desequilibri, tot i que la sensació final és bastant “fresca” per les connotacions vegetals.

 

 

Centre d’Interpretació de l’Oli de Vandellòs

Adreça: Ctra. Hospitalet-Móra, 12, 43891 Vandellòs, Tarragona

Informació i reserves: 977 82 33 28 | turisme@vandellos-hospitalet.cat

Avís legal / condicions d'ús