OBSERVATORI DE L’EBRE. MÉS DE 100 ANYS MIRANT EL CEL.

Dj.
29
Abr.

L’Observatori de l’Ebre (OE), anteriorment Observatori de Física Còsmica de l’Ebre, és un institut de recerca fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per estudiar les relacions Sol-Terra. Ha destacat en l’estudi dels corrents tel·lúrics, l’electricitat atmosfèrica, l’activitat solar i geomagnètica, la sismologia i la ionosfera terrestre.

La continuïtat i la fiabilitat de les observacions durant més de cent anys fan que els seus arxius de registres magnètics, ionosfèrics, sísmics, meteorològics i solars tinguin un valor científic incalculable. A tall d’exemple podem ressaltar que els registres sísmics i els ionosfèrics són els més llargs d’Espanya, i que els meteorològics s’estenen fins al 1880.

L’OE està governat per una fundació sense ànim de lucre. És un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i ha estat associat o coordinat amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) des de l’inici d’aquest organisme. Ha mantingut també una estreta col·laboració amb l’Institut Nacional de Meteorologia (INM) des de 1920 (ara conegut com Agència Estatal de Meteorologia) i, posteriorment, amb altres institucions, com ara l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) o els Instituts Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICC i IGC).

Diferents edificis conformen l’OE, la majoria d’una sola planta, de diferents formes disseminats en un bosc.

Amb l’afany de divulgar coneixement científic, aquest observatori permet visitar les seves instal·lacions. Ho fa en diferents formats, per arribar a diferents tipus de públics. Així, les visites guiades a la ciutadania permeten conèixer els diferents pavellons i els interessants instruments que s’hi usen, tant els actuals com els històrics. També es donen a conèixer les diferents línies de recerca que s’hi fan i, fins i tot, veure les taques solars amb celòstat. Així mateix, com la majoria de centres de recerca del país, participa a la Setmana de la Ciència i ofereix un dia de portes obertes per acostar tota la investigació que s’hi fa a la societat.

 

Observatori de l’Ebre

Adreça: C\ Horta Alta, 38. 43520 Roquetes

Telèfon: 977 500 511

Horaris d’atenció (dill. – div.): a l’hivern, de 9 a 13 h; i a l’estiu (15/06-15/09), de 9 a 14 h.

Avís legal / condicions d'ús