Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta

Dv.
26
Març

Amposta és la capital del Montsià, una de les 4 comarques que conformen les Terres de l’Ebre. Situada a la dreta de la ribera de l’Ebre, també es considerada la capital del Delta ja que es troba en la confluència de la línia costera i l’inici de la desembocadura del riu Ebre. El Museu de les Terres de l’Ebre està ubicat dins el Parc Municipal d’Amposta, a l’antic edifici modernista de les escoles públiques Miquel Granell i té com a principal missió posar en valor el patrimoni de la zona. Va ser inaugurat el 2011 i compta amb una superfície d’uns 3.000 m2 que exposa l’espectacular col·lecció de més de 35.000 objectes classificats en tres temàtiques: arqueologia, etnologia i ciències naturals.

Per conèixer fil per randa la història de les Terres de l’Ebre, el Museu ens ofereix la possibilitat de fer-ho a través de tres exposicions permanents.

Exposició permanent: Les Terres de l’Ebre, de la prehistòria a l’edat mitjana
Les restes arqueològiques que s’han descobert a les Terres de l’Ebre es troben en aquesta exposició que a través dels seus objectes. Mostra l’evolució de la història dels seus pobladors, els seus costums, la innovació tecnològica al llarg del temps des de la prehistòria fins a l’edat mitjana. Objectes, peces i eines descobertes conviuen en aquest espai amb increïbles reportatges audiovisuals que mostren la importància d’aquest enclavament en temps pretèrits. Aquesta exposició està dividida en cinc ambients temporals:
– Prehistòria: De la cova al poblat
– Protohistòria: Els tossals fortificats
– Món romà: El comerç mediterrani
– Món romà: La colonització del camp
– Medieval: Els senyors de la terra

Exposició permanent: L’Ebre, camí d’aigua
El protagonista d’aquesta exposició és el riu Ebre. L’Ebre és molt més que un riu, ja que ha estat el motor de vida de les Terres de l’Ebre i ha marcat el desenvolupament i el creixement d’algunes ciutats que es troben a la seva riba com ara Tortosa, Amposta, Deltebre, Móra d’Ebre o Flix.
En aquest espai expositiu del Museu també es posa en valor el patrimoni natural de la zona, fent un repàs per les espècies de flora i fauna que hi conviuen. I també dels diferents oficis que estan units al riu com ara el comerç, la pesca, la mobilitat i alguns oficis destacats al voltant de la vida al riu. Aquesta exposició acaba amb una reflexió sobre la importància del riu en el present i el futur del territori.

Espai multimèdia
Actuant com a nexe entre les sales d’exposició permanent hi ha ubicat l’espai multimèdia. És una sala on les curiositats de cada visitant podran ser resoltes ja que ofereix eines multimèdia que permeten consultar, entre moltes altres coses, bases de dades de jaciments arqueològics del territori; el patrimoni hidràulic i flotant; les citacions literàries i bibliogràfiques relatives al riu Ebre; els fons sonors i els enregistraments orals inèdits; els continguts dels interaccions de les sales d’exposició permanent…

Pel 2022 està prevista una nova exposició permanent dedicada a l’evolució històrica del medi natural i de la colonització del delta de l’Ebre des de l’època medieval fins a l’actualitat que portarà per títol El Delta de l’Ebre, memòria d’un medi espai d’uns homes.

El Museu de les Terres de l’Ebre actua com un disseminador de coneixement del territori. Per fer-ho es coordina amb altres centres d’interpretació que també es poden visitar i entre els quals destaquen:
• El Parc Arqueològic de la Carrova
• El Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i el poblat ibèric de la Moleta del Remei, a Alcanar
• El Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta, a Sant Jaume d’Enveja
• El Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià, a Freginals
• El Centre d’Interpretació de la Plana, a Santa Bàrbara
• El Museu de la Mar de l’Ebre, a Sant Carles de la Ràpita
• El Centre d’Interpretació de la Serra de Godall, a Godall

Contacte
Museu de les Terres de l’Ebre
Adreça: Carrer Gran Capità, 34, 43870, Amposta (Tarragona)
Telèfon: 977 702 954
c/e: info@museuterresebre.cat

Avís legal / condicions d'ús