LA LLEGENDA MÉS ANTIGA DE CATALUNYA PINTADA A L’ABRIC DE L’ERMITA D’ULLDECONA

Dm.
27
Abr.

A la serra del Godall, Ulldecona, comarca del Montsià, s’hi troba el conjunt rupestre més complex i ben conservat d’art llevantí català. Aquestes pintures d’estil narratiu van ser pintades entre el 7000 i el 2000 aC, essent declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1998.

El Conjunt Rupestre de la serra de Godall conforma el més complex i ben conservat exemple d’art llevantí català. Les seves escenes, amb estil narratiu, com ara la impressionant “La llegenda més antiga de Catalunya”, ens apropen a la societat, la cultura i els rituals de les primeres societats postpaleolítiques.

Al llarg dels gairebé 500 metres que ocupa el conjunt d’art rupestre, hi podem veure 386 figures distribuïdes, d’una manera desigual, als diversos abrics. D’aquestes figures, més de la meitat corresponen a arquers (111) i a diverses espècies animals (82). La resta són o bé elements vinculats a temes de caça (petjades, rastres, fletxes, etc.), o bé fragments indeterminats que no en permeten la identificació.

L’any 2005, el Museu d’Arqueologia de Catalunya va inaugurar el Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR) Abrics de l’Ermita, situat en un paratge natural privilegiat, i a sota mateix de l’Ermita de la Mare de Déu de la Pietat, des d’on es contempla una vista esplèndida de tota la cinglera on s’ubica el conjunt rupestre.

El CIAR ofereix una complexa visió general de l’art llevantí i, més concretament, dels 13 abrics que formen el conjunt. A través de recursos gràfics, fotografies i calcs de les pintures, la persona visitant coneixerà, d’una forma molt amena, aquest llegat artístic i històric. A més, també compta amb un joc interactiu anomenat “Nosaltres caçadors” que, a banda de la seva part més lúdica, ens apropa a les estratègies de cacera que feien servir fa 8.000 anys els nostres avantpassats.

La visita al CIAR inclou una excursió als Abrics d’Ermites I i IV, a uns 400 m de l’Ermita.

Abric I

Situat a uns 500 m del santuari, en aquest abric trobem una escena de cacera molt ben conservada, amb un estil narratiu i naturalista claríssim. Les seves petites figures estan disposades a mode d’estratègia de cacera, on cada caçador té un paper important en la composició per a encerclar i matar un ramat de cérvols i cabres. Sorprenen el dinamisme del conjunt així com també els detalls anatòmics de les seves figures. Fins i tot, hi podem observar detalls estètics i tecnològics com ara els pentinats, els vestits tradicionals i arcs simples i complexos. A l’escena també destaquen figures mítiques com ara “El bruixot”, “El cérvol siluetejat” o “La dona”. Tot i que es tracta d’una escena prehistòrica, el seu clar estil narratiu ens ha portat a batejar-la com “La llegenda més antiga de Catalunya”. Tota una experiència.

Abric IV

Situat a l’anomenada Cova Fosca, és l’abric més gran de tots i l’únic on podem trobar restes de figures d’estil esquemàtic i abstracte i semiesquemàtic. De significat enigmàtic, aquestes figures conformen un complement necessari per a entendre tot el conjunt així com la seva complexitat i evolució en el temps i en l’aprenentatge de les comunicacions humanes.

El Centre d’Interpretació d’Art Rupestre d’Ulldecona ofereix visites guiades de dimarts a diumenge durant tot l’any. No es pot visitar lliurement, atesa la fragilitat i complexitat del conjunt.

  • Classificació de la ruta:
  • Mitjà de locomoció:a peu.
  • Nivell de dificultat: La visita als abrics no està adaptada a necessitats especials.
  • Durada:1,5 h.
  • Època de visites:tot l’any.
  • Com arribar-hi:Carretera de Tortosa. Ermita de la Pietat.

Contacte:

Centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita
Adreça: Carretera de Tortosa. Ermita de la Pietat. 43550 Ulldecona (Montsià)
Informació i reserves: 977 57 33 94 | 977 57 30 34

Avís legal / condicions d'ús