Gaudí Centre de Reus

Dl.
15
Feb.

Reus respira grandesa, comerç i una rellevància històrica que s’observa a les façanes, vitralls i les balconades guarnides d’aquesta ciutat que ha estat bressol de múltiples personatges il·lustres com ara Antoni Gaudí. Sempre evocada a la cultura, l’any 2007 es va inaugurar el Gaudí Centre, espai dedicat a la figura de l’arquitecte i artesà, a la plaça Mercadal, just al costat de l’Ajuntament. Un modern edifici de 3 pisos que convida a tocar, escoltar i, en definitiva, copsar amb tots els sentits la figura del geni.

Aquest centre d’interpretació de la figura de Gaudí planteja la visita en un constant anar i venir relacionant vida i obra. La primera planta contextualitzar i posa de manifest el valor del passat modernista a Reus on diversos arquitectes van contribuir per aflorar aquest moviment.

Qué és el modernisme?

És un moviment que es produeix a Europa a la fi del s. XIX i principis del s. XX que es caracteritza per la recerca de noves formes i expressions artístiques, essent en l’arquitectura i les arts plàstiques on es mostra en tota la seva esplendor. A Catalunya, l’arquitectura modernista significa, d’una banda, la modernització de les tècniques de construcció tot usant materials com ara el ferro o fins i tot prefabricats i, de l’altra, l’arquitectura decorativa que va més enllà de l’edifici i afecta el mobiliari, la marqueteria, les vidrieres, els mosaics, la forja i els vitralls. En definitiva, el modernisme és una expressió artística que reivindica les artesanies en un moment de domini industrial.

A la segona planta del Gaudí Centre, es posa l’accent en el Gaudí innovador. En aquest espai ens endinsem en l’enginy del mestre que va desenvolupar tècniques mai vistes que ens ajuden a entendre perquè Gaudí no només és considerat un arquitecte. En aquesta planta trobem la rèplica de la maqueta funicular que va utilitzar per projectar la cripta de la Colònia Güell i que, posteriorment, utilitzaria en la seva gran obra inacabada, la Sagrada Família.

La maqueta funicular projecte l’edifici, trenca i dona per acabada la construcció clàssica de circumferència perfecte amb arcs i trams rectes. Per a veure el resultat que la maqueta funicular projecta us proposem que li feu una fotografia i en acabat la feu voltar 180 graus. D’aquesta manera podreu observar com seria la construcció.

Qui fou Antoni Gaudí?

Antoni Gaudí, Arquitecte.
Riudoms o Reus, Baix Camp, 25 de juny de 1852 — Barcelona, 10 de juny de 1926
Nat d’una família de calderers, anà a Barcelona el 1870 per estudiar arquitectura, cosa que féu alhora que treballava en diferents estudis d’arquitectes i de mestres d’obres. (…) Figura cabdal dins el complex moviment del Modernisme, ha estat, sens dubte, el màxim arquitecte que mai ha tingut Catalunya i una de les primeres figures mundials de l’art del segle XIX. La seva missió històrica consistí, en termes generals, a posar fi a l’arquitectura historicista i eclèctica —manera de pensar l’arquitectura i de fer-la que durava des del Renaixement—, sense, tanmateix, poder arribar, paral·lelament, a la formulació de l’arquitectura del segle XX, la qual ja no es plantejava en termes d’estil, sinó de nous continguts, de noves formes de vida i d’organització socials, i aquest era un món nou que ell no podia entendre, perquè ja no era el seu. La gran significació de la seva tasca, però, resta incrementada pel fet que la dugué a terme pràcticament sol, desconnectat de les avantguardes artístiques, que, d’altra banda, pràcticament l’ignoraren fins a la segona postguerra europea, a partir de la qual aquestes el recuperaren a través del gaudinisme. En 2002-2003 se celebrà l’any Gaudí. Aquest any el Vaticà inicià l’estudi de la proposta per a la beatificació de l’arquitecte. El 2005 la UNESCO declarà Patrimoni de la Humanitat quatre obres de Gaudí: la façana del naixement i la cripta de la Sagrada Família, la cripta de la Colònia Güell, la casa Batlló i la casa Vicens.

Llegir entrada completa

En aquesta segona planta, hi ha una maqueta que mostra com Gaudí va dissenyar un sistema de recollida d’aigües pluvials per tal de fer-les servir per al rec dels jardins del parc Güell. Amb aquesta queda palès l’interès de l’arquitecte en l’ús de l’aprofitament eficient dels recursos naturals i a la relació humà-natura. El que avui anomenem, sostenibilitat.

Finalment, en aquesta segona planta podran conèixer la part més humana del creador: l’estudi on treballava. L’etnografia de l’espai, dels estris i veure la manera de treballar dona, encara més valor a l’obra de Gaudí. Un espai marcat per la seva dedicació a la seva gran obra, la Sagrada Família.

En l’arquitectura gaudiniana és una constant com la natura impregna tots i cadascun dels seus treballs. I heus aquí on els més petits descobreixen que el Gaudí nen va haver de viure confinat i sense escola a Riudoms, però que va ser allà on la natura el va impactar d’una realitat que, per sempre més, el va acompanyar. La geometria, les flors, els insectes…

Aquesta tercera planta mostra aquesta part més universal de la figura del geni a través d’un espectacle audiovisual i diferents maquetes sensorials i tàctils.

Visitar el Gaudí Centre de Reus és una manera de descobrir l’essència del geni i de com l’entorn influeix en el llenguatge del creador fins a fer-lo universal.

Contacte:

Gaudí Centre
Adreça: Plaça del Mercadal, 3, 43201 Reus, Tarragona
Informació i reserves: 977 010 670 · infoturisme@reus.cat
www.gaudicentre.cat

Avís legal / condicions d'ús