Espais singulars de ciència

Dc.
27
Feb.

Propostes que porten implícit un coneixement, n’hi ha de molts tipus a Catalunya. Museus, jaciments, restes arqueològiques, exposicions, tallers… El Surt de Recerca per Catalunya, només el 2018 va publicar quasi 700 activitats organitzades arreu del territori. Que no és poc. Tot i això, la impossibilitat de poder agendar algunes visites amb dia i hora, fa que algunes de les activitats i centres quedin fora de la nostra plataforma. Aquest article vol ser un reconeixement i una manera de posar sobre la taula que, de vegades, paga la pena espavilar-se per gaudir de llocs únics i sentir-se un privilegiat.

 

Barcelona Supercomputing Center

El supercomputador MareNostrum està instal·lat a l’antiga capella de la Torre Girona. És l’ordinador més potent de Catalunya i Espanya i des del 2015 ocupa 160 metres quadrats del recinte religiós dessacralitzat que es troba dins de la Universitat Politècnica de Catalunya. Pesa 40 tones i està protegit rere un gran prisma de vidre. El contrast entre la tecnologia i l’arquitectura imponent de l’època franquista li donen un caràcter únic i fascinant. Ofereixen visites per a famílies. L’únic que hem de fer és sol·licitar-la a través de la seva web. Reserva-la ara.

 

Fundació MONA

A Catalunya existeix un lloc on recuperen i rehabiliten ximpanzés que han estat maltractats i usats com artistes de circ, de televisió, models de publicitat o simplement com a mascotes. Molts d’ells han viscut en solitud i en unes condicions deplorables.  Aquest centre representa, doncs, una oportunitat de poder tornar a viure amb els seus congèneres i de forma natural. En aquest centre treballen convençuts que l’única manera de fer front als perills als quals s’exposa aquesta espècie és amb l’educació i la sensibilització sobre la preservació de les espècies. Per a poder visitar aquest centre és necessari trucar al 972 477 618 o emplenar el formulari del web.

 

CASC

El centre d’arqueologia subaquàtica de Catalunya, situat a Girona, és un emplaçament singular per l’activitat que desenvolupen. Són els encarregats de preservar els tresors que es troben al fons del mar de les nostres costes. Aquesta visita permet conèixer els processos de preservació i restauració del patrimoni, veure peces úniques restaurades i aprendre la història a través dels objectes que s’han trobat a les costes catalanes. Per poder visitar les instal·lacions clica aquí

 

RCR

A Olot, s’hi amaga un espai singular i amb molta personalitat. Es tracta d’un taller creatiu d’arquitectura, creat el 1988 pels prestigiosos i premiats arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta. A més a més de la creació, aquest espai també compta amb un laboratori d’arquitectura obert a desenvolupar la recerca i la transversalitat creatives. Per poder visitar les obres que en surten i el propi espai de creació, el despatx d’arquitectes va posar en marxa una fundació que té com a missió la divulgació de tot allò que s’hi fa dins. Per poder fer aquesta espectacular visita, només has de demanar hora escrivint un missatge electrònic

 

Sincrotró ALBA

L’any 2006 es va començar a construir la instal·lació científica més singular del sud-est d’Europa, el sincrotró ALBA. Un espai que posa a l’abast del teixit científic i industrial els resultats de les investigacions que s’hi fan. Cada any genera més de 5.000 hores de llum sincrotró i dona servei a més d’un miler d’investigadors cada any. Acull projectes d’àmbit públic, que són seleccionats per un comitè científic internacional, i d’àmbit privat. Qualsevol empresa pot fer un ús del sincrotró ALBA per a realitzar els seus experiments a mode de lloguer d’hores. Normalment, les visites estan a l’abast de grups i escolars, però hi ha un dia a l’any, que poder visitar un centre de “ciència-ficció” és possible: el seu OPEN DAY.

Avís legal / condicions d'ús