Ecomuseu dels Ports d’Horta de Sant Joan

Dm.
27
Abr.

L’Horta de Sant Joan és un municipi situat al sud de la comarca de la Terra Alta, entre el Baix Ebre i el Matarranya, que administrativament pertany a l’Aragó. Neix sobre un relleu accidentat en un paisatge privilegiat, entre la serra dels Pesells i el Parc Natural dels Ports. L’origen del poble no es coneix amb certesa, però les restes que s’hi han trobat són d’un poblat iber a la part més alta del poble. Al segle VIII totes aquestes terres van caure sota domini musulmà i després van ser conquerides pels cristians al segle XII.

El poble, que alberga una vellesa excepcional, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Potser per això va ser espai de creació per al reconegut pintor malagueny, Pablo Picasso.

 

L’Ecomuseu dels Ports: molt més que un museu

L’Ecomuseu dels Ports és una iniciativa que, juntament amb els pobles veïns, pretén posar de rellevància els recursos patrimonials, tant naturals com culturals, amb la intenció de promoure el desenvolupament integral de la seva població. Aquesta iniciativa contribueix a un millor coneixement de la història i identitat del territori. Començar la visita al Parc Natural dels Ports representa l’oportunitat de tenir una visió global del patrimoni científic, natural i cultural del territori.

L’edifici de l’Ecomuseu ofereix al visitant diversos espais audiovisuals i etnogràfics per comprendre la vida al massís des de temps pretèrits. A la segona planta, hi ha el Centre d’Interpretació del Territori que permet fer-nos una idea geogràfica i històrica d’aquest territori de fronteres que, malgrat estar repartits entre tres comunitats, tenen moltes coses en comú, com ara la llengua i la cultura. Paga la pena pujar fins a dalt del terrat-mirador per gaudir d’unes impressionants vistes panoràmiques de la part continental dels Ports.

Es pot visitar tots els dies de la setmana de 9.30 a 13.30 h. Fora d’aquest horari es pot concertar visita a través del correu electrònic: ecomuseu@elsports.cat

El Parc Natural dels Ports

El Parc Natural dels Ports es troba situat entre Catalunya, València i Aragó. Aquest massís calcari, de més de 35.000 hectàrees de relleu escarpat i abrupte, ha estat humanitzat des de temps prehistòrics. Ple de racons inaccessibles, barrancs, cingleres, rasclers i tarteres, combinat amb extensos boscos, matollars i pastures de muntanyes, és el refugi ideal per a tot tipus d’espècies. Tot i així, el territori dels Ports se’ns presenta avui com un espai natural feréstec i ple de vida salvatge.

@espencat

Si feu senderisme fins al riu Algar, els més petits podran jugar a buscar llúdrigues ja que hi ha la reserva més important de tot Catalunya. Els Ports destaquen per la diversitat de la seva flora, fins i tot compta amb alguna espècie endèmica com ara la viola d’aigua (Oinguicola dertosensis), que la trobarem als ambients més humits del massís.

Mamífers, ocells, rèptils, amfibis, peixos i diferents tipus d’invertebrats troben refugi en aquestes contrades i són especialment interessants, no només per l’abundància i varietat, sinó també per acollir alguns animals endèmics o molt rars per a la fauna catalana. L’animal més representatiu és la cabra salvatge (Capra pyrenaica subsp. hispanica).

Els Ports ofereixen fins a 160 km d’itineraris senyalitzats, de diferents durada i nivell de dificultat. També senders de Gran Recorregut i una via verda, la Val de Zafan, que permetran connectar amb la natura damunt la bicicleta.

 

Contacte

Centre de Documentació Ecomuseu dels Ports (CEDEP).

Adreça: C/ Picasso 18, 43596, Horta de Sant Joan (Tarragona).

Telèfon: 977 435 686.

a/e: ecomuseu@elsports.cat

 

Avís legal / condicions d'ús