5 curiositats científiques del Nadal

Dc.
07
Des.
Curiositats ciència nadal

Queden pocs dies perquè comenci Nadal i segur que, com a bons investigadors que sou, voleu saber quines són les curiositats científiques que s’amaguen rere les festes nadalenques. Us descobrim algunes de les incògnites científiques del Nadal perquè expliqueu als vostres convidats i familiars!

L’estrella que van seguir els Reis Mags

Els Reis Mags, com molts altres viatgers a l’antiguitat, van utilitzar una estrella per situar-se i arribar a Betlem. Però realment quina era aquesta estrella tan lluent que els va il·luminar durant els 83 dies que va durar el viatge? Tot i que hi ha diverses teories, les hipòtesis més conegudes són dues; alguns científics van associar-ho al pas del cometa Haley molt a prop de la Terra, mentre que l’astrònom alemany Johannes Kepler va mantenir que l’estrella de Betlem era en realitat la coincidència entre Mart, Júpiter i Saturn, fenomen que s’anomena “triple conjunció” i que es tornarà a produir l’any 2238.

I si voleu saber més sobre les estrelles, no oblideu apuntar-vos a l’activitat Regala cel per Nadal a l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf on us ensenyaran a orientar-vos mitjançant les estrelles i rebreu un mapa estel·lar per no perdre-us!

La velocitat dels Reis per arribar a tots els nens i nenes

Tant el Pare Noel com els Reis tenen molta feina durant el Nadal, però sabíeu que perquè els hi doni temps de parar-se a totes les cases del món on viuen nens han de viatjar a 2.060 km/s? Una velocitat molt superior a la del so, que és de només 0,343 km/s, però molt inferior a la velocitat de la llum que és de 300.000 km/s. Tan ràpid van que us serà impossible veure’ls mentre us deixen els regals!

L’alimentació dels camells d’Orient

Si la nit de Reis voleu deixar alguna cosa per menjar als camells de Melcior, Gaspar i Baltasar, heu de saber que l’aigua no pot falta’ls-hi a taula. Per una banda, perquè el que emmagatzemen al gep – malgrat la creença popular- és greix i no aigua, i d’altra perquè amb el camí de tornada tant llarg que els espera necessitaran hidratar-se tot el que puguin…penseu que poden beure fins a 180 litres d’una sola vegada!

La simetria dels flocs de neu

Sabíeu que no hi ha dos flocs de neu idèntics però que tots es formen de la mateixa manera? L’any 1661 el científic alemany Johannes Kepler va fer un regal de Nadal molt especial al rei d’Hongria, Rodolf III; un estudi que va determinar la simetria dels flocs de neu. Aquesta teoria explica la formació totalment simètrica dels flocs de neu a partir de diferents formes, especialment l’hexàgon. Us deixem un vídeo perquè us imagineu com és el procés de creació d’un floc de neu:

L’arbre de Nadal de la Vall d’Aran

L’avet és l’espècie d’arbre que se sol escollir com a arbre de Nadal per decorar cases i ciutats arreu del món. Existeixen 55 espècies d’avets que es caracteritzen per tenir fulles en forma d’agulla. Malgrat que a Catalunya no és una espècie abundant, en podem trobar a les comarques pirinenques de la Cerdanya, la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà, on hi ha el bosc d’avets més gran de tota la península Ibèrica: el Bosc de la Mata de València.

A més, si decidiu tenir un arbre de nadal natural a casa, no oblideu informar-vos al vostre ajuntament d’on es troben els punts de recollida. Així, després de festes podreu retornar-los a la natura perquè puguin seguir creixent al seu hàbitat natural.

Bosc avets Nadal

I si voleu algunes idees per guarnir el vostre arbre aquest any, no us perdeu l’activitat guarniments nadalencs amb elements de la natura!

Recordeu que la recerca no agafa vacances de Nadal, així que si voleu estar al dia de les activitats que s’organitzen, consulteu la nostra agenda!

Avís legal / condicions d'ús