“LA TORRE DE CAMARLES”, L’ESPAI QUE GUARDA LA HISTÒRIA DEL CULTIU MÉS PREUAT DEL DELTA DE L’EBRE

Dc.
24
Març

Entre els parcs naturals del Delta de l’Ebre i dels Ports, el Centre d’Interpretació de l’Arròs ofereix l’apunt imprescindible per posar en valor el cultiu d’aquest cereal que va arribar al delta al segle XVII i que ha esdevingut l’essència de la seva terra i la seva gent.

L’antic molí de la Cooperativa Arrossera de Camarles és la seu d’aquest singular espai expositiu que ofereix, a partir de suports textuals, iconogràfics i videogràfics, una comprensió i una experiència emocional a l’entorn de l’arròs, tot interrelacionant els diferents aspectes (paisatgístics, històrics, econòmics…) que el conformen.

Malgrat comptar amb un sòl, un clima i una disposició natural per aquest conreu, no va ser fàcil que el cultiu de l’arròs arrelés fermament al Delta, tant per manca de recursos per treballar les terres pantanoses i combatre’n les plagues d’insectes, com per una manca d’infraestructura de reg i desguàs. No serà fins a l’any 1860 que es va iniciar el cultiu a l’hemidelta dret, tot aprofitant un canal, la construcció del qual va ser ordenada per Carles III al segle XVIII. A l’hemidelta esquerre el cultiu de l’arròs no arribarà fins al 1912, any en què s’inaugura el canal de l’esquerra que neix a Xerta.

 

A l’inici del segle XXI, els mètodes de conreu i els sistemes de comercialització canvien i les cooperatives es fusionen entre elles per tal d’esdevenir més competitives. Es construeixen noves fàbriques i això motiva l’abandonament de l’antiga cooperativa de Camarles i la seva fàbrica.

El municipi decideix recuperar una part de les instal·lacions de l’antiga fàbrica per convertir-la en un centre d’interpretació del que ha representat per aquest territori la indústria arrossera.

El centre, de 1400m2, es troba als afores del poble en un complex d’edificis denominat “La Torra” ,que en el seu temps pertanyia a la Finca La Granadella,  i ofereix, a partir de suports textuals, iconogràfics i un recull de fotografies i vídeos, una comprensió i una experiència emocional que gira sobre l’entorn de l’arròs, tot relacionant els diferents aspectes que el composen: En primer lloc els de caràcter paisatgístic amb la fesomia canviant del Delta al llarg de tot l’any segons l’estació en què ens trobem. Després un recorregut historic ens portarà a entendre com aquest cultiu de dificils inicis s’ha convertit en el motor econòmic d’aquestes contrades, passant per l’evolució i la mecanització del treball del camp.

En recórrer els diferents espais temàtics, ens endinsem en la manera de viure de la gent que ha fet del Delta el que és avui. La visita al Centre pot tenir un caire divulgatiu i tècnic per al visitant llunyà, però també emocional per a la gent del territori.

La Torre de Camarles ofereix al visitant visites guiades, demostracions d’elaboració, tast de productes i conferències. Es pot visitar de dimarts a diumenge en diferents horaris.


Contacte:

Centre d’Interpretació de l’Arròs, Torra de Camarles
Adreça:  Carrer Trenta, 88. 43894 CamarlesTarragona
Informació i reserves: 977470040 | turismecamarles@tinet.cat
www.camarles.cat

Avís legal / condicions d'ús