Cartoixa de Sant Maria d’Escaladei

Dc.
28
Abr.

Es troba ubicada a la comarca del Priorat, a la vessant sud del Parc Natural de la Serra de Montsant, a 6 km de la Morera de Montsant, i a 5 minuts amb cotxe d’Escaladei. Tot i que no es conserva cap document fundacional, l’assentament dels primers cartoixans en aquest indret s’ha de situar durant el 1194. Alfons I el Cast, rei d’Aragó, va cridar els cartoixans de la Provença per fer assentament a les terres acabades de conquerir.

Gràcies a les donacions i les compres que es van produir posteriorment, la cartoixa va esdevenir un gran feu i va posseir un ampli territori que coincideix amb l’actual comarca del Priorat. Va ser la primera cartoixa de la península i va contribuir a la fundació d’altres cartoixes com les de Sant Pol del Maresme, o de Porta Coeli, al Regne de València.

Foto: Josep Renalias

La cartoixa de Santa Maria d’Escaladei va restar en funcionament fins a mitjan del s. XIV, quan els monjos, davant els greus incidents succeïts a convents propers, la van abandonar. El monestir, espoliat i en estat ruïnós, va passar a ser propietat de la Generalitat de Catalunya, que ha portat a terme obres de rehabilitació i restauració.

Aquesta cartoixa, com la majoria de cartoixes medievals, està dividida en dues zones:

 • La Mongia o domus superior: és la zona on vivien els monjos i feien la seva vida espiritual. A més dins d’aquest recinte trobem tres àrees més:
  • L’àrea eremítica: claustres i cel·les
  • L’àrea cenobítica: església, refetor, sala capitular, claustre de Recordationis i capelles
  • L’àrea dels serveis: la cuina, rebost, hostatgeria, porteria, etc
 • La Conreria o domus inferior: a banda de controlar l’accés a la Mongia, s’hi localitzen les infraestructures necessàries per al conreu de la terra o altres oficis, fent autosuficient la Cartoixa.

Si vols fer un viatge el passat i saber els orígens de la comarca del Priorat, és imprescindible que facis una parada a la Cartoixa d’Escaladei. A més de l’entrada al recinte, també hi ha la possibilitat de contractar una visita guiada d’una hora de durada, apta per a tots els públics, on s’explica la vida monàstica i es poden conèixer aspectes de l’arquitectura d’aquest monestir.

Foto: Turisme Priorat

Per més informació sobre l’horari, les tarifes o activitats consulteu el següent enllaç http://monuments.mhcat.cat/cartoixa_d_escaladei

Itinerari al voltant de la Cartoixa de Sant Maria d’Escaladei

Per completar la visita a la Cartoixa us proposem un itinerari circular, apte per a totes les edats, que us permetrà gaudir de la tranquil·litat i dels paratges naturals més significatius del Parc Natural de la Serra del Montsant.

L’itinerari comença a la Cartoixa, de cara a les parets del cingle Major de Montsant. A través d’una pista trobarem les terrasses de conreu amb marges de pedra seca per arribar a la Pietat, ple d’arbres centenaris. A l’esquerra de la pista, hi ha l’antic forn de calç. Seguirem fins a la Font Pregona, una font que no s’esgota mai i que, actualment, proveeix d’aigua el poble d’Escaladei.

Tornant per la pista sota la font, podem començar el camí de tornada on trobarem les Coves Roges, la bassa llarga i la Font de Manitral, fins a tornar a la Conreria d’Escaladei.

Punt de sortida i arribada:  Cartoixa d’Escaladei

 • Distància: 4,8 km
 • Desnivells: 200 m
 • Durada: 1 hora i 30 minuts, sense comptar aturades
 • Dificultat: baixa
 • Recomanacions: cal anar en compte de no relliscar en els trams que recorrent de La Pietat a la Forn de Calç i de Les Coves Roges a La Font de Manitral i La Bassa Llarga perquè el terra pot està mullat.

 

Contacte

Cartoixa d’Escaladei

Adreça: Camí de la Cartoixa s/n, 43379, Escaladei – La Morera de Montsant (Priorat)

Telèfon: 977 827 006

A/E escaladei.cultura@gencat.cat

Web: http://monuments.mhcat.cat/cartoixa_d_escaladei

 

Avís legal / condicions d'ús