Bellmunt del Priorat, patrimoni miner de Catalunya

Dl.
22
Març

Les mines de Bellmunt del Priorat, situades a 6 km de Falset, fou una explotació minera dedicada, principalment a l’extracció de plom. Actualment és visitable la Mina Eugènia però el conjunt d’instal·lacions i edificis de la colònia, on vivien els treballadors de la mina, estan protegits com a béns culturals d’interès local i també són visitables.   

 

La visita comença en el Museu de les mines, un centre d’interpretació de la mineria del plom que va obrir les seves portes l’any 2002 després d’un llarg procés de recuperació i posada en valor del patrimoni miner del municipi. La seu del Museu és el complex de la mina Eugènia, pròxim al nucli urbà, i formava part de les instal·lacions de “Minas del Priorato, S.A”, empresa que s’encarregaven de la seva explotació.

El Museu de les Mines de Bellmunt compta amb diferents espais on es conserven i s’exposen materials relacionats amb l’activitat minera i la vida quotidiana de la colònia. Maquinària, eines, plànols, minerals i fotografies són els elements etnogràfics més destacats de la visita que també proporciona dos audiovisuals. L’un explica la història de les mines des de de la seva explotació en el neolític fins avui dia. L’altre pel·lícula explica el procés de fondre la galena fins a l’obtenció del producte final, el plom.

 

Una vegada acabada la visita al museu es fa l’activitat més desitjada pels visitants: entrar a les galeries mineres. Per accedir-hi es necessari equipar-se amb un casc. La mina Eugènia compta amb 20 plantes, arribant als 620 metres de profunditat, però la visita només permet visitar-ne la primera. L’entrada és per l’antiga sortida d’emergència i al principi, les escales són bastant pronunciades però després el recorregut és senzill. El passeig dura uns 45 minuts on es posa èmfasi en les condicions dels treballadors, en l’extracció del mineral i en les característiques del subsòl.

La mina Eugènia fou la mina de plom més important de Catalunya, degut al seu rendiment extractiu i a la gran qualitat del seu mineral. Els seus orígens es remunten a l’any 1870, als primers treballs realitzats a l’antiga mina Inocenta que durant la dècada de 1890 esdevindria la mina Eugènia. La mina estigué en funcionament pràcticament sense interrupcions fins l’any 1972.

Podem complementar la visita, fent un passeig per l’antiga colònia minera, construïda per a donar allotjament a les famílies dels treballadors. Les primeres construccions daten del 1920 però amb la pròspera activitat es van seguir construint fins els anys seixanta. A més a més de les cases dels treballadors, també podreu conèixer la resta de serveis que l’empresa oferia als miners: l’economat, el servei mèdic, l’Euterpe (cinema, teatre i sala de ball), el local social, el camp de futbol, etc.

 

Apunt de ciència: El plom

El plom és el més tou i el més pesat dels metalls comuns tot i que pot arribar a ser tòxic. La galena –sulfur de plom- és el principal mineral mena del plom. Aquest és el mineral objecte de l’explotació en aquesta zona minera.

La facilitat amb què es pot treballar el plom el fan molt recomanable per aplicacions que 

 

requereixen una extremada resistència a la corrosió, com per exemple en canonades de conducció d’aigua o revestiment de cables elèctrics, si bé en aquestes aplicacions ha estat completament substituït pels plàstics. També és resistent a l’atac de l’àcid sulfúric, per això s’utilitza en bateries d’automòbil i en la indústria química. Per la seva elevada densitat i baixos costos d’obtenció s’ha utilitzat tradicionalment per a fabricar pesos i munició. Aquesta densitat fa que també sigui opac a la penetració de les radiacions i actualment, s’utilitza com a cuirassa en reactors nuclears i generadors de raigs X.

Així com es coneixen d’antic les seves qualitats i les múltiples aplicacions, també s’han conegut els seus efectes nocius: la intoxicació per plom, anomenada saturnisme, va ser coneguda ja a l’antiguitat com a malaltia dels miners i d’aquells que en feien molt d’ús o consum. Dioscòrides, l’any 60 de la nostra era, ja recomanava als treballadors que el manipulaven que es cobrissin la cara amb bufetes com a mesura de protecció.

Una de les propietats que el fan especialment perillós és que a 500OC comença a emetre fums que, en entrar en contacte amb l’atmosfera, són oxidats ràpidament a òxids de plom, que s’absorbeixen fàcilment per via respiratòria. Un cop dipositats a l’ambient també poden entrar a l’organisme per via digestiva, si les condicions higièniques no són les adequades.

 

 

Contacte:

Museu de les mines de Bellmunt

Adreça: Carretera de la Mina, s/n 43738 Bellmunt del Priorat

Informació i reserves: 626 384 706 – 977 83 05 78 | info@minesbellmunt.com

www.minesdebellmunt.com

 

 

Avís legal / condicions d'ús