Tomàs Mallol i el cinema amateur (1923-2023)


Ds.
30
setembre

L’any 2023 commemorem dos centenaris feliçment coincidents: Tomàs Mallol i el cinema amateur.

Tomàs Mallol és conegut especialment per la seva vessant de col·leccionista de cinema i precinema i perquè la seva col·lecció va ser l’origen del museu on sou. Tanmateix, Mallol té una altra vessant menys coneguda, però no menys interessant, la de cineasta amateur: una brillant trajectòria de trenta-un curtmetratges, molts dels quals van assolir el reconeixement públic en forma de guardons i premis diversos.

El mateix any 1923 es van comercialitzar les primeres càmeres de cinema amateur. Pathé Baby a Europa, amb el format de pel·lícula de 9,5 mm, i Kodak a Nord-amèrica, amb el de 16 mm, van posar a l’abast del públic general la possibilitat de poder rodar i projectar les seves pròpies pel·lícules. L’èxit comercial i tecnològic d’aquests aparells va ser immediat i indiscutible i significà el punt de partida del fenomen del cinema amateur mundialment.

Aquesta exposició vol ser un doble homenatge. Per una banda, a Tomàs Mallol, com a cineasta amateur, i també als cineastes amateurs catalans de la seva generació, que protagonitzaren l’època d’or d’aquest tipus de cinema fet des de la més absoluta independència i llibertat de creació. Per l’altra, als primers aparells de cinema amateur, que fa cent anys van revolucionar la pràctica de “fer cinema” apropant-lo als afeccionats i públic en general

DATA: 30-09-2023
HORA: De 10 a 18 h
PREU: Entrada gratuïta
RESERVA: No cal reserva prèvia
PÚBLIC: Públic general
ADREÇA: Museu del Cinema - C. Sèquia, 1, 17001 Girona
LOCALITAT: Girona
CONTACTE: 972 412 777

Avís legal / condicions d'ús