La vida en emergència. Juan Zamora


Ds.
07
octubre

L’exposició convida a reflexionar sobre la interacció de l’ésser humà amb els ecosistemes naturals i l’actual crisi mediambiental. L’interès de Juan Zamora per l’estudi dels cicles de la vida a la natura i els constants processos de transformació l’han conduït a abordar qüestions existencials des de la biologia.

La biodiversitat en perill d’extinció per l’acció antropogènica, la contaminació ambiental, les energies verdes o la cooperació entre espècies són algunes de les problemàtiques de les quals es fa ressò la mostra a través de mitjans tan diversos com el dibuix, la instal·lació o el vídeo.

L’exposició té un caràcter essencialment introspectiu i personal, ja que traça un recorregut a través de gran part de les obres i sèries realitzats per Zamora fins avui. A partir de l’obra “Soplando una flor”, pertanyent a la col·lecció de la Fundació Sorigué i que forma part d’una de les seves primeres sèries de treballs, l’artista inicia un procés de coneixement que l’empenyerà a analitzar a l’ésser humà de manera col·lectiva.

El concepte de “emergència” al qual al·ludeix el títol de l’exposició, acosta a dues accepcions del terme. En primer lloc, ve de la teoria de l’emergència, desenvolupada al marc de la filosofia de la ciència, que explica el sorgiment de la vida a partir de la col·lectivitat i de la interacció entre les parts. Al seu torn, aquesta paraula ens alerta de l’actual crisi mediambiental i de la interacció problemàtica de l’ésser humà amb els ecosistemes naturals.

L’artista

Juan Zamora (Madrid, 1982), és llicenciat en Belles arts pel CES Felip II d’Aranjuez (Universitat Complutense de Madrid) i ha cursat el Màster d’Art Contemporani per la Universitat Europea de Madrid.

El 2017 va ser reconegut amb el Premi Fundació Princesa de Girona Arts i Lletres, per vincular l’art, l’estètica i la qualitat formal en la seva obra. Anteriorment, també va rebre el Premi ABC d’Art (2006) i Premi Generacions de la Fundació Montemadrid (2016).

Artista nòmada durant molts anys, ha participat en reconegudes residències artístiques de centres internacionals com ISCP (Nova York, 2011-2012), NIROX Foundation (Johannesburg, 2014-2016), Lugar a Dudas (Cali, 2015) o La Reial Acadèmia d’Espanya (Roma, 2015-2016).

DATA: 07-10-2023
HORA: D'11 h a 14 h
PREU: 3€ | 2€ tarifa reduïda | menors de 14 anys, gratuïta
RESERVA: Cal reserva prèvia
PÚBLIC: Públic general
ADREÇA: Museu de la Fundació Sorigué - Av. Alcalde Pujol, 2 25006 Lleida
LOCALITAT: Lleida
CONTACTE: 600 600 003 | info@fundaciosorigue.com

Avís legal / condicions d'ús