Una mostra en la qual s’exhibeixen, les peces de fauna, la vegetació i els objectes de fusta, cuir o vímet extrets del fons d’un pou de més de sis metres de fondària que durant gairebé 2000 anys s’ha mantingut ple d’aigua, de forma constant, fet que ha contribuït a la bona conservació del material arqueològic.
Les doctores en arqueologia clàssica, Núria Romaní i Esther Rodrigo, comissaries de l’exposició varen fer la presentació de la recerca que s’ha fet durant dos anys de tot el material, i el van definir com a “únic i excepcional”, per la seva singularitat, quantitat i bona conservació.
El pou d’on va sortir tot el material estava situat en la part exterior de la ciutat romana de Iesso (s. I aC), just tocant a la muralla, en un edifici que molt probablement feia les funcions d’hostal. En un moment concret, l’edifici i per conseqüència el pou, van ser abandonats i la runa constructiva de l’edifici, en part, va ser llançada al fons del pou per així tapar-lo. Entre la runa, també es va llençar animals com gossos, bous, un cavall, ovelles, cabres i porcs, i animals petits com rosegadors, aviram, peixos, amfibis i tortugues de terra. També va caure la mateixa galleda que s’utilitzava per extreure aigua del pou i que un cop recuperada i restaurada mostra una gran qualitat i bellesa. Les restes de pol·len, llavors i fruits també recuperats d’entre la runa i l’aigua – algunes excepcionalment conservades -, permeten conèixer com era el paisatge i les condicions ambientals de la Plana de Guissona de fa 2000 anys, poc diferents de les actuals.