Imprescindibles. Les treballadores del Museu de Ciències Naturals de Barcelona 1917-1987


Ds.
17
febrer

Aquesta exposició pretén desvetllar una part fonamental de la història del Museu fins ara poc coneguda: la de les dones que hi treballaren des de fa ara més d’un segle fins al final de la Transició.

Com en altres àmbits de la ciència, l’aportació de les dones al treball dins dels museus no ha estat suficientment coneguda ni valorada. Es tracta d’una història discreta, gairebé invisible, centrada majoritàriament en unes tasques considerades com a subsidiàries, però que són imprescindibles per a la vida del museu tant en la relació amb els públics com amb la recerca i la conservació del patrimoni científic.

Primer com a col·leccionistes privades, donants de peces o visitants, a principis del segle XX les dones comencen a entrar oficialment als museus de ciències com a treballadores en tasques “auxiliars”. Només a partir de la segona meitat de la centúria, comencen a ocupar llocs de més relleu científic com a conservadores de col·leccions fins a assolir les primeres responsabilitats de direcció ja als anys setanta del segle passat.

Posar al centre del focus la història del treball de les dones al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una institució tan emblemàtica de la ciència que es fa a la ciutat, ha de servir per a reflexionar sobre les raons d’aquesta invisibilitat, l’abast de l’aportació, les limitacions patides i les lluites i l’esforç que ha costat arribar a la situació actual, en la qual més del 65% del planter del museu està constituït per dones i fins a tres d’elles han arribat a la direcció.

El repte és superar la paradoxa del seu punt de partida: visibilitzar per primer cop una història que, per definició, ha estat invisible i, per tant, ha generat poc material visual. Les riques col·leccions del museu, el que s’ha conservat del seu mobiliari antic, el fons documental de l’arxiu i una sèrie de documents d’arxiu seran els instruments bàsics per a contar aquesta història de més d’un segle.

DATA: 17-02-2024
HORA: De 10 a 19 h
PREU: Activitat gratuïta
RESERVA: No cal reserva prèvia
PÚBLIC: Public familiar
ADREÇA: Museu de ciències naturals de Barcelona - Plaça Leonardo da Vinci, 4-5 Parc del Fòrum 08019 Barcelona
LOCALITAT: Barcelona
CONTACTE: 932566002 | museuciencies@bcn.cat

Avís legal / condicions d'ús