Visita la mina d’aigua d’El Masnou

10
desembre

Us convidem a submergir-vos sota terra per descobrir un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet, que formen part d’un laberint de galeries de 27 km.

A partir del segle XVIII, amb el creixement urbanístic del municipi es comencen a excavar les mines per captar i recollir l’aigua que es filtra pel subsòl i canalitzar-la fins a les cases.

Una mina està formada per una deu o naixement subterrani, un conjunt de galeries amb conduccions per canalitzar l’aigua i una bassa per recollir-la. L’aigua es distribueix a les diferents cases mitjançant repartidors, soterrats o en torres –dels quals es conserven bons exemples al municipi– en funció de les plomes que tenen en propietat. Finalment l’aigua arriba als dipòsits on s’acumula com a reserva, i als safareigs que reben l’aigua sobrant.

Aquest sistema de mines ha funcionat fins als anys 60 o 70 del segle XX, moment en què se’n va fer càrrec el Servei Municipal d’Aigua. Actualment encara hi ha cases que, tot i tenir el servei municipal, utilitzen l’aigua de mina per a ús domèstic.

L’espai que es pot visitar actualment, uns 40 m, recorre una galeria soterrània que es va reforçar per facilitar-hi l’accés i garantir-hi la seguretat, i un refugi antiaeri. Aquest tram de mines es va adequar l’any 1999 gràcies a la col·laboració de l’Associació d’Amics de la Mina Malet, la Comunitat de Propietaris de la Mina Cresta i el suport de l’Ajuntament del Masnou.

DATA: 10-12-2017
HORA: 11h
PREU: A consultar
RESERVA: Cal reserva prèvia
PÚBLIC: Públic familiar
ADREÇA: Mina d'Aigua del Masnou - Mina d'Aigua del Masnou
LOCALITAT: Mina d'Aigua del Masnou
CONTACTE: 935 571 830 | museu.nautica@elmasnou.cat
Avís legal / condicions d'ús