El misteri de Fermat

21
maig

Fa més de 3 segles Pierre de Fermat, un jutge francès nascut al segle XVII i aficionat a les matemàtiques, es va fer aquesta mateixa pregunta mentre llegia l’Aritmètica de Diofant (l’únic llibre de matemàtiques que havia estudiat, per cert). En va anotar el resultat i, al peu de pàgina de l’exemplar, hi va escriure: “He trobat una demostració absolutament meravellosa, però el marge d’aquest full és massa estret per incloure-la…” .

Fermat havia trobat la prova que demostrava que la igualtat del teorema de Pitàgores no es donava quan l’exponent era un nombre superior a 2. Només calia posar-la per escrit per compartir-la amb la comunitat matemàtica. Però no ho va fer mai. No sabem si la seva intenció era plantejar un trencaclosques per als seus coetanis matemàtics, tal com li agradava tant de fer, o si realment tenia pensat exposar-la més tard.

La qüestió és que la demostració va quedar pendent i mai més en va tornar a dir una paraula. Fermat va morir 30 anys després. El problema va sobreviure’n 360 més.

Durant tres segles molts matemàtics van intentar trobar-ne la solució, sense èxit. Es resistia fins i tot a les ments més lúcides. No va ser fins el 1995 que Andrew Wiles, un matemàtic anglès, va aconseguir desxifrar el misteri. Després de set anys d’infatigable treball i de nombrosos fracassos i decepcions, va aconseguir trobar la solució. Hi havia somiat des que era petit.

Amb aquesta premisa arrenca “ El misteri de Fermat” , una apassionant història real plena de valor, trucs, enganys i tragèdia, a través de la qual els espectadors descobriran alguns dels principis fonamentals de les matemàtiques i coneixeran com són els matemàtics i què els inspira .

De la mà d’alguns dels matemàtics més importants de tots els temps, com Euler o Gaus, descobrirem no només quines van ser les principals aportarcions que van contribuir, de manera directa o indirecta, a la resolució d’aquest teorema, sino també les seves interessants (i sovint sorprenents) històries personals . Què va portar a una jove parisina a fer-se passar per home i suplantar la identitat d’un antic alumne de l’escola politècnica de Paris? Què movia a Euler a voler-ho calcular tot, tot i tot?

DATA: 21-05-2018
HORA: 20:00 h
PREU: 20€ | entrada anticipada 14,30
RESERVA: No cal reserva prèvia
PÚBLIC: Públic general
ADREÇA: Almeria Teatre - Carrer de Sant Lluís, 64, 08024 Barcelona
LOCALITAT: Carrer de Sant Lluís, 64, 08024 Barcelona
CONTACTE: 93 351 82 31 info@almeriateatre.com
Avís legal / condicions d'ús